marți, 28 ianuarie 2020

CARIBDA. FUNCŢIONARE ŞI ASPECT (9). 2 ÎN 1. IPOTEZA FLUXURILOR INDEPENDENTE

Avem două "fântâni" într-una:

 1. una de tipul robinetului magic
 2. alta de tipul celei arteziene cu ajutaje verticale
care funcţionează independent una de cealaltă. Astfel:
 • în ipostaza de vârtej e activ "robinetul magic"
 • în cea de gheizer sunt active ajutajele verticale
Ce condiţii trebuiesc îndeplinite? În primul rând, existenţa celor 3 componente ale fântânii de tip "robinet magic":
 1. căldarea (rezervorul); aceasta va avea două grupe de orificii: centrale (la baza avenului) şi semicentrale semicentrale la care se adaugă unul lateral; în interiorul căldării se va afla Caribda, care va lucra ca o pompă cu două fluxuri independente, unidirecţionale, dar cu posibilitatea hrănirii din oricare dintre acestea
 2. avenul / hornul (ţeava verticală) prin care urcă apa din căldare
 3. clopotul (echivalentul "robinetului magic") care întoarce apa
În ipostaza vârtej apa este:
 • aspirată de orificiile centrale (aflate la baza avenului)
 • pompată în aven
 • întoarsă de clopot
astfel încât se va crea un curent descendent în imediata vecinătate a hornului. Dat fiind faptul că, la baza hornului, apa e aspirată, o parte a apei care iese din clopot va intra prin acele orificii în căldare şi, apoi, din nou în horn. Practic, se va recircula, iar curentul descendent, creând vacuum-ul, va da naştere vârtejului atât de temut de navigatori. Este ceva similar unui furtun de duş (fără duşul propriu-zis), orientat în jos, ţinut nu departe de suprafaţa apei din chiuvetă sau din vană, dar la scară mult mai mare. Orificiile semicentrale şi cel exterior ale acestei fântâni subacvatice sunt inactive.

În ipostaza gheizer apa este:
 • aspirată prin orificiul exterior
 • pompată prin cele semicentrale
în timp ce orificiile centrale, hornul (avenul) şi clopotul devin inactive. În felul acesta jetul de apă ascendent nu întâlneşte acea porţiune mai ridicată a fundului mării (în cazul de faţă, clopotul) şi, ca urmare, aproape sigur are suficientă energie să provoace efectul descris în Odiseea. Practic, e ca un duş gigantic (cu duze), orientat în sus, ţinut sub apă nu departe de suprafaţă.

Cum ar trebui să arate Caribda ca să poată să realizeze cele descrise mai sus? În primul rând este necesar ca să aibă minim 3 capete dispuse chiar sub orificiile centrale şi un tentacul în interiorul părţii de jos a hornului pentru ca să poată crea - prin vacuum - vârtejul; (curentul descendent din exteriorul hornului creează vacuum-ul). În al doilea rând, este necesar ca Divina Caribda să mai aibă un cap (la orificiul lateral al căldării şi 6 tentacule - câte unul la fiecare orificiu semicentral.

De ce 4 capete în loc de 11? Pentru că fluxurile nu sunt reversibile. Apa este aspirată prin gura fiecărui cap şi evacuată prin tentacule.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.