duminică, 26 ianuarie 2020

CARIBDA. FUNCŢIONARE ŞI ASPECT (2). PORŢIUNEA FUNDULUI MĂRII VIZIBILĂ ÎN TIMPUL VÂRTEJULUI

Să vedem, acum, comportamentul celor două fiinţe supranaturale de gen feminin. Comportamentul Scilei este determinat de prezenţa celor care fac imprudenţa (sau sunt nevoiţi) să se apropie de grotă. Comportamentul Caribdei depinde de oră şi are, de regulă, două ipostaze:

  1. vârtej
  2. fântână arteziană 
Aş putea spune chiar gheizer, după cum e descrisă. Mai ales că apa din zonă, deşi nu e termală, e foarte posibil să fie mai caldă în faţă de restul apei deoarece iese dintr-un organism viu. 
În ipostaza de vârtej cele văzute de marinari şi de Ulise diferă, probabil, în funcţie de traducere. Apar cuvinte ca "gâtlej", "gură", dar:
  • nu sunt menţionaţi dinţii
  • fundul mării devine vizibil
Absenţa oricărei informaţii privind dinţii unui monstru care înghite chiar şi corăbii întregi e un indiciu că nimeni din cei prezenţi acolo nu i-a văzut gura. Pe de altă parte, observarea fundului mării ca urmare a producerii vârtejului e un semn clar că acea porţiune e mai ridicată, iar apa curge pe lângă spre gura Caribdei. E posibil ca acea porţiune ridicată a fundului mării care devine vizibilă în timpul vârtejului să fie ca un fel de clopot? Sau ca un capac de gardă întâlnit la sifoanele din pardoseală? Fără să exclud această posibilitate, consider că nu. 

Va urma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.