duminică, 26 ianuarie 2020

CARIBDA. FUNCŢIONARE ŞI ASPECT (3). IPOTEZA ORIFICIULUI BUCO-ANAL

Perioadele de activitate ale Caribdei (în principiu, 3 la număr) cuprind intervale de timp în care e fie un gheizer, fie un vârtej sau invers. Ca urmare, se afirmă - nu fără temei - că această fiinţă înghite şi, apoi, regurgitează tot ce a înghiţit. Asta ar indica faptul că Divina Caribda are un orificiu buco-anal. Deci, ar putea fi o celenterată. Nimic neobişnuit, dat fiind faptul că Divina Caribda este tot timpul în apă. Totuşi, eu consider că nu eşa. De ce? Să pornim de la ipoteza că acea porţiune de fund de mare care devine vizibilă este un "clopot" sau chiar un capac de gardă. Dacă e un "clopot" înseamnă că acesta stă pe un fel de piloni (de stâncă, evident), la o anumită înălţime deasupra fundului mării, iar sub "clopot" se află un aven în care stă Caribda. Pilonul şi avenul sunt tot timpul sub apă. Caribda nu poate fi văzută deoarece e în aven. În cazul în care să zicem că acel fund de mare vizibil în timpul vârtejului este capacul de gardă al unui sifon gigantic, atunci avenul se ridică deasupra nivelului restului fundului mării, intrând ajungând sub capac.

Indiferent dacă avem un "clopot" sau chiar un capac de gardă (care, de fapt, este tot un fel de clopot), vârtejul ar putea arăta conform descrierii. Dar ce se întâmplă când Caribda aruncă afară tot ce a înghiţit prin orificiul buco-anal? 

  1. Dacă mergem pe ideea că acea porţiune ridicată a fundului mării este un "clopot", s-ar crea un curent orizontal
  2. În cazul în care considerăm că acea porţiune ridicată a fundului mării e un capac de gardă, atunci curentul orizontal ar fi dirijat în sus de pereţii "sifonului", dar ar pierde din energie
Apele nu ar fi tocmai liniştite, dar nu ar fi aşa spectaculoase cum sunt descrise. Şi, ce se întâmplă de fapt? Acea porţiune a fundului mării care devine vizibilă în timpul vârtejului este un "clopot", dar...mai e ceva acolo. Ce anume?

Va urma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.