luni, 5 ianuarie 2015

CINE VA RĂSPUNDE DACĂ SE AVARIAZĂ PODUL GARIBALDI?

NU EXISTĂ NICI INSCRIPŢIE DE APĂ ADÂNCĂ, DEŞI ADÂNCIMEA APEI ÎN AMONTE DE POD DEPĂŞEŞTE 135 CM

În urma celebrelor "iceberg"-uri formate în anul 1985 ca urmare a:
  • gerului
  • catităţilor uriaşe de apă descărcate, dar care nu au reuşit să topească gheaţa, ci doar să o încreţească
a apărut uzanţa ca, din noiembrie până în aprilie (chiar iunie) să se scoată 3-4 batardouri (de fiecare dată altele). Probabil, ca măsură de protecţie a podului şi autocurăţare a albiei. În 1985 s-au scos toate cele 12 stavile şi ghidajele aferente, dar în anii următori s-a procedat cum am scris mai sus. Ei bine, începând cu iarna 2013-2014, s-a renunţat, astfel încât toate cele 12 batardouri au stat la locul lor şi în sezonul rece.
Iarna 2013-2014 a fost blândă. Ştiind, însă, că iarna primului "an de lemn" are perioade geroase, am făcut o sesizare către SGA Someş prin care le-am atras atenţia că, dacă s-a renunţat la obiceiul de a scoate 4 din cele 12 stavile, măcar să fie pusă o inscripţie că apa e adâncă şi există pericol de:
  • înec; orice piscină cu apă mai adâncă de 135 cm trebuie să aibă o inscripţie prin care să se precizeze că apa e adâncă, ori luciul de apă din amonte de pod, având scări de acces, poate fi asimilat unei piscine descoperite
  • spargere a gheţii (în situaţia în care luciul de apă îngheaţă); până în anul 1985, aproape în fiecare iarnă acolo era un patinoar 
De asemenea, le-am atras atenţie că batardoul 3 (numărând dinspre Grigorescu), nefiind scurtat deloc, sunt cazuri când apa nu trece peste acesta şi, ca urmare, mizeria adunată se vede mult mai bine decât în cazul celorlalte. Cei de la SGA Someş au fost corecţi. Mi-au răspuns în aproximativ 10 zile (deşi termenul legal era de 30) şi m-au informat că:
  • din raţiuni estetice, toate cele 12 stavile sunt lăsate la locul lor (zona arată, într-adevăr, urât fără apă; deci, decizia se justifică)
  • cele 4 stavile nescurtate (al treilea, deloc, primul, al doilea şi al patrulea mai puţin decât batardourile 5-12) nu vor fi scurtate deoarece Podul Garibaldi va intra în reabilitare şi, ca urmare, se vor monta stavile mobile, cu acţionare hidraulică
  • privitor la lipsa inscripţiei privind pericolul de rupere a gheţii, să mă adresez primăriei
Ştiind că sunt foarte mari şanse să nu primesc răspuns de la primărie, m-am adresat Gărzii de Mediu în ideea că:
  • cei de la mediu vor redirecţiona sesizarea către primărie şi, în felul acesta, şansele de a fi luată în seamă cresc
  • o posibilă avariere a Podului Garibaldi ar putea avea efecte negative asupra mediului şi, cum mediul se consideră ca fiind deosebit de important (în UE), va lua în seamă cele scrise de mine
Parţial, presupunerile mele s-au adeverit. Cei de la Garda de Mediu au fost, de asemenea, corecţi şi mi-au răspuns într-o săptămână, precizând că cele scrise de mine sunt "şi de competenţa" celor de la primărie şi, ca urmare, redirecţionează sesizarea respectivă cu rugămintea ca răspunsul dat de dânşii să le fie comunicat şi lor. 

În mod normal, răspunsul trebuia să îl primesc până în ziua 351 a anului 2014. Acum suntem în ziua 5 a anului 2015 şi...nimic. Chiar dacă, să zicem, că sunt alarmist, consider că un răspuns tot trebuia să primesc. Chiar şi unul de genul că "Podul Garibaldi se află într-o stare foarte bună şi, la o adică, dacă îngheaţă luciul de apă, presiunea exercitată asupra pilonilor acestuia şi asupra ghidajelor stavilelor nu va fi atât de mare încât să cauzeze avarii".

Problema reabilitării Podului Garibaldi exista, deja, în 2006 iar în 2014 părea să se concretizeze. Între timp, o parte  podului Traian s-a rupt şi, e foarte probabil ca:
  • ori acel pod să fie reabilitat primul
  • ori reabilitarea să se facă simultan, creând probleme semnificative circulaţiei
În prezent, am observat că debitul Someşului e considerabil mai mare decât cel din vara anului 2012. Astfel, luciul de apă din amonte de Podul Garibaldi nu îngheaţă. Să fie, cumva, o măsură de protecţie luată de cei de la Apele Române şi Hidroelectrica? Indiferent care e răspunsul, consider că reabilitarea Podului Garibaldi nu trebuie amânată prea mult. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.