vineri, 24 aprilie 2020

DIRECŢII ÎN DEZVOLTAREA PICUPURILOR (5)

AUTOCENTRAREA ŞI PSEUDO-AUTOCENTRAREA

Aşa cum s-a putut citi în una din postările anterioare, picupurile pentru audiofili pot avea ca şi caracteristică existenţa a 2-4 fulii în jurul platanului, fulii peste care se trece cureaua sau setul de curele, cu scopul eliminării forţelor laterale asupra platanului forţe prezente în catul unui picup care nu are antrenare directă. Totuşi, se disting două situaţii:
  1. curea sau set de curele care trece peste toate fuliile din jurul platanului
  2. fiecare din fuliile din jurul platanului are propria curea sau propriul set de curele
Primul caz este autocentrarea propriu-zisă (free-side-force, adică absenţa forţelor laterale). Sursa imaginii: Part Time Audiophile:

Platanul este apăsat din 3 părţi, rezultanta lor fiind zero. Ca urmare, axul platanului nu este supus niciunei forţe laterale, caracteristică pe care unii audiofili o apreciază. Acum, al doilea caz. Sursa: Notable Audio:

Ca şi în cazul precedent, motoarele sunt dispuse simetric, dar fiecare motor are propria curea. Teoretic, fiecare curea exercită o forţă laterală care ar trebui să fie anulată de celelalte două curele, dată fiind dispunerea simetrică. Practic, locul de pe platan unde aderă cele  curele nu este la acelaşi nivel. Ca urmare, dacă cele 3 curele sunt întinse exact la fel, forţa laterală exercitată asupra platanului nu va fi chiar nulă. Evident, această forţă laterală e incomparabil mai mică decât în cazul în care s-ar utiliza un singur motor. Ba mai mult, teoretic, există posibilitatea ca cele 3 curele să fie întinse diferit. Cea care aderă mai sus (a motorului din dreapta) să fie mai lăsată, iar cea care aderă mai jos (a motorului din faţă) să fie mai întinsă, astfel încât acţiunea lor laterală să se anuleze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.