duminică, 10 mai 2020

SĂPTĂMÂNA 31. CLASA A X-A

GIUSEPPE VERDI (1813-1901)

  • E cunoscut mai ales ca şi compozitor de opere.
  • Studiile muzicale le începe din copilărie cu organistul din localitate. Ulterior, un comerciant iubitor de muzică îl finanţează, astfel încât Verdi poate să ia ore de muzică la un nivel mai ridicat. În 1832, intenţionează să se înscrie la conservatorul din Milano, dar este respins deoarece depăşise limita de vârstă. Ca o ironie a sorţii, respectivul conservator îi poartă numele. Se dedică în continuare muzicii şi se însoară cu fiica celui care l-a ajutat să îşi continue studiile, aceasta dăruindu-i doi copii. Atât soţia cât şi copiii aveau să moară în anul 1840
  • Prima operă compusă de Verdi pusă în scenă (la Teatrul Scala din Milano) a fost Oberto, conte de San Bonifacio în 1839. Necăjit de moartea soţiei şi a celor doi copii şi de eşecul operei O zi din viaţa unui rege (1840), Verdi intenţiona să se retragă. Însă următoarea operă, Nabucco (1842), s-a bucurat de o reuşită atât de pronunţată încât a decis să îşi continue cariera. La reuşita premierei operei Nabucco a contribuit esenţial şi Giuseppina Strepponi, cea care avea să îi devină soţie mult mai târziu
  • Între 1843 şi 1850 compune 13 opere. Dintre acestea, se remarcă Macbeth (1847) şi prin cerinţa compozitorului care dorea o voce "urâtă", "găunoasă". Evident, termenii de "urâtă" şi "găunoasă" nu însemna acceptarea oricărei voci, ci dorinţa de a se rupe de tradiţia operei italiene. 
  • Cele 3 opere foarte cunoscute şi îndrăgite - Rigoletto, Trubadurul şi Traviata - au fost compuse în perioada anilor 1851-1853. Dintre acestea, doar Rigoletto şi Trubadurul au fost apreciate de la bun început. Premiera Traviatei fusese un eşec.
  • În perioada cuprinsă între anii 1853 şi 1871, Verdi a compus 6 opere. Mai cunoscute sunt Bal mascat (1859) şi Don Carlos (1864), iar uvertura operei Vecerniile Siciliene (1855) este, deseori, interpretată ca lucrare de sine stătătoare.
  • Ultimele 3 opere - Aida, Othello şi Falstaff - au fost compuse între anii 1871 şi 1893. Conform unor opinii, în cadrul acestor trei opere sunt influenţe wagneriene. Totuşi, nu se poate vorb ide o admiraţie a lui Verdi faţă de Wagner şi, cu atât mai puţin, a lui Wagner faţă de Verdi. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.