duminică, 17 mai 2020

SĂPTĂMÂNA 32. CLASELE 7A-7D

PROGRAMATISMUL ÎN MUZICĂ

"Programul" este o idee exterioară muzicii care stă la baza unei lucrări muzicale. Interesant este că termenul de muzică programatică se utilizează doar în cazul creaţiei care nu implică vocea umană, omiţându-se faptul că muzica vocală este programatică prin însăşi raţiunea ei de a fi. Din acest punct de vedere ar exista două tipuri de muzică:

  1. muzica "pură" - fără acel element exterior muzicii numit program
  2. muzica programatică - cu program

Realitatea e alta. De fapt, orice muzică este programatică, existând 3 tipuri de program:
  1. descriptiv / narativ. 
  2. ideatic
  3. non-obiectivator (aici ar intra muzica "pură")
şi, din punct de vedere al atitudinii autorului, se disting
  1. programatism declarat
  2. programatism nedeclarat
De exemplu, Uvertura "1812" de Piotr Ilici Ceaikovski este programatică narativă. "Vltava" de Bedřich Smetana este programatică descriptivă. "Pastorala" de Ludwig van Beethoven este lucrare programatică ideatică. Se arată ideea de pastoral chiar dacă părţile acesteia descriu elemente concrete. "Patetica" de Ceaikovski este, teoretic, tot o lucrare programatică ideatică, dar, practic, compozitorul a afirmat că nu va spune la ce se referă, de fapt. 
O altă situaţie discutabilă este aceea în care titlul care arată că ar fi vorba de o lucrare programatică descriptivă / narativă sau ideatică nu aparţine compozitorului. Din păcate, de multe ori, nu se precizează acest aspect, motiv pentru care lucrări programatice non-obiectivatoare sunt considerate ca fiind programatice descriptive / narative sau ideatice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.