joi, 15 octombrie 2020

5/2020-2021. TOATE CLASELE. 2 ÎN 1, 1 ÎN 2 ŞI 1 ÎN 4

Maniera sincron de efectuare a orelor (adică cea căreia i se spune "online", deşi termenul nu e chiar corect) implică 4 componente. Ordinea acestora - luând ca reper ora de curs efectuată faţă în faţă - ar fi următoarele:

  1. tabla (Whiteboard, Jamboard, Openboard etc.)
  2. partajarea ecranului (share screen)
  3. comunicarea audio-video (apelul)
  4. mesageria scrisă (chat-ul)
În funcţie de rolul pe care îl au cele 4 componente, se disting 3 situaţii, valabile în cazul device-urilor de tip "desktop", dar nu numai:
  1. 2 în 1
  2. 1 în 2
  3. 1 în 4

2 ÎN 1

"2 în 1" semnifică includerea celei de-a doua componente (partajarea ecranului) în prima (tablă). Ecranul partajat este ca şi o tablă. Prin apăsarea "creionului" apare tot instrumentarul întâlnit şi la tabla albă (Whiteboard). Atât administratorul de şedinţă (host), cât şi participantul au posibilitatea accesării instrumentarului respectiv. Deci, nu trebuie să ne mire dacă apar anumite inimioare pe o imagine sau dacă vedem oameni cvadriauriculari. Ce este un om cvadriauricular? Este un om normal într-o imagine căruia i s-au adăugat două urechi cu ajutorul instrumentarului de care ziceam mai sus. Excepţia este situaţia în care administratorul de şedinţă dezactivează acea opţiune. 

1 ÎN 2

În cazul unor aplicaţii (printre care şi Google Meet) situaţia este opusă celei prezentate anterior. Tabla (care poate fi, de exemplu "Jamboard" sau "Openboard") este prezentată cursanţilor de către administratorul de şedinţă prin intermediul funcţiei de partajare a ecranului. În principiu, oricare tablă prezentată astfel nu este interactivă; participantul nu poate "scrie" pe aceasta. Astfel, se previn nişte situaţii neplăcute pentru administratorul de şedinţă, dar poate apărea o întârziere (delay) între partajarea ecranului de către host şi vizualizarea acestuia de către participanţi. 

1 ÎN 4

Este o situaţie care apare la Google Meet. Atunci când administratorul de şedinţă deschide "tabla albă" (numită astfel în versiunea în limba română), el fie creează un articol Jam, fie deschide unul existent în Google Drive. În ambele situaţii, se generează, automat, un link pe mesageria scrisă, link care trebuie accesat.  Aparent, e o "chestie" banală, dar un simplu "click" pe link poate să nu fie de ajuns. Mai trebuiesc făcute setările articolului Jam ca acesta să fie ori doar vizibil, ori şi editabil, în funcţie de ceea ce doreşte host-ul. Ba mai mult. Dacă dintr-un motiv sau altul, un participant iese din şedinţă (întâlnire), iar apoi revine, nu mai poate vedea niciun mesaj din mesageria scrisă care au fost scrise înaintea revenirii acestuia. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.