vineri, 8 ianuarie 2021

15/2020-2021. 12S2. GUSTAV MAHLER (1860-1911)

  1. În copilărie, a ascultat multă muzică militară. Se ţinea după fanfara garnizoanei din localitatea natală (Olmütz, azi Olomouc). Tot în copilărie, învăţătorul l-a învăţat să asculte natura. Din acest motiv, în creaţia lui, apar frecvent atât fragmente cu caracter militar, cât şi fragmente cu caracter pastoral.
  2. Crescând într-o familie cu un tată violent şi o mamă are  suferit din cauza comportamentului tatălui, Gustav Mahler  avut o fire dificilă.
  3. S-a remarcat întâi ca dirijor, apoi şi ca şi compozitor, activitatea componistică desfăşurându-se în paralel cu cea dirijorală. A fost director al Operei De Stat Din Viena (din 1897 până în 1907), apoi dirijor şi chiar director la Metropolitan Opera din New York. Fiind un perfecţionist, a avut un comportament dictatorial, mai puţin în America. Imaginea este o fotografie a compozitorului în anul 1907. Sursa: Wikipedia:

  4. Cele mai cunoscute lucrări ale lui Gustav Mahler sunt simfoniile. Nouă dintre acestea şi prima parte a Simfoniei a X-a sunt terminate de compozitor, iar următoarele patru părţi (a II-a, a III-a, a IV-a şi a V-a) au fost terminate postum, pe baza schiţelor existente, salvate de soţia compozitorului: Alma Mahler. Alte lucrări cunoscute sunt Cântecul Pământului şi seria de lieduri Cornul Fermecat Al Băiatului. O parte a ideilor muzicale din Cornul Fermecat Al Băiatului apar şi în simfonii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.