duminică, 9 mai 2021

29/2020-2021. 8A-8D. FORMA DE RONDO

  • Numele formei arată provenienţa: un dans medieval care se dansa în cerc în care alternau momentele de grup cu cele solistice (cuplete). De aici a provenit ideea de alternanţă, refrenului corespunzându-i momentele de grup, iar cupletelor episoadele.
  • Spre deosebire de alte melodii (cântece) cu refren, rondoul începe cu refrenul, refrenul devenind, astfel, tema de rondo.
  • În perioada barocului muzical (1600-1750), rondo-ul are un număr variabil de componente (strofe), de regulă minim 5. Tema de rondo revine, de fiecare dată, la fel, adică fără modificări, iar între refren şi episoade nu apar tranziţii; excepţiile sunt rare. Schema formei este ABACA...Ultima secţiune este, obligatoriu, A, indiferent de câte componente există.
  • În perioada clasicismului muzical (1650-1830), dar şi după, numărul componentelor formei de rondo se stabilizează la 5. Tema nu revine identic, între temă şi episoade apar tranziţii, iar după ultima revenire a temei se găseşte un epilog (coda). Schema este A tranziţie B retranziţie, A1 tranziţie C retranziţie A2 coda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.