marți, 9 aprilie 2024

CELE 4 AR PUTEA FI 3 (3)

 CONFIRMAREA LOCAŢIEI

După ce Odiseu trece de Insula Sirenelor, Homer nu mai aminteşte nimic de Izbite. Asta ar putea însemna că:
  • fie a renunţat la ideea existenţei unei a doua căi de acces, obligându-şi eroul să treacă printre Scila şi Caribda (greu de crezut să apară o astfel de inconsecvenţă la un poet ca Homer)
  • fie condiţiile meteo erau de aşa natură încât acestea nu se vedeau.
Problema este că nu se face nicio referire la sunetul produs de acestea. Să fi fost Izbitele într-un moment de inactivitate? Ipoteză puţin probabilă. Odiseea merge şi pe ideea de spectacol şi, dacă în imaginaţia lui Homer, Izbitele ar fi fost mobile, acestea ar fi strivit ceva sau, măcar, s-ar fi mişcat producând uruitul aferent. Situaţia se prezintă ca şi cum Ulise ar fi intrat într-un golf care:
  • pe unul din maluri avea două stânci fixe, apropiate una de cealaltă, dar care ori nu se vedeau din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, ori Homer a considerat că nu e cazul să menţioneze existenţa acestora
  • pe celălalt mal avea o stâncă mult mai mare decât cea de pe malul unde se află cele două stânci
Asta ar putea însemna că:
  • fie erau 4 stânci: 3 pe un mal, una pe celălalt
  • fie erau 3 stânci: două pe un mal, una pe celălalt
Dacă ţinem cont de faptul că stânca mare are partea de sus învăluită în nori, rezultă că a doua variantă - cea cu 3 stânci - are un echivalent aproximativ şi în realitate, acest echivalent fiind Golful Patra(s) împreună cu Strâmtoarea Rio(n).

VA URMA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.