joi, 2 mai 2024

CELE 4 AR PUTEA FI 3 (5)

 INTERPRETARE POSIBILĂ A SPUSELOR VRĂJITOAREI CIRCE

Ştim că Circe îi zice  lui Ulise că poate să o apuce printre Izbite sau să treacă printre stâncile unde se găsesc cei doi monştri de gen feminin. Avem indicii că cele 4 stânci (Izbitele, stânca cu peşteră şi stânca cu smochin) ar fi, de fapt, 3 având în vedere că a doua Izbită şi stânca cu smochin par a fi una singură. Şi, atunci, ce vroia să spună Circe cu posibilitatea de a alege între a trece printre Izbite şi a trece printre steiul cu peşteră şi steiul cu smochin? În primul rând, că Trinacria nu e insulă, ci e peninsulă. Consider că opţiunea de a alege arată clar faptul că Trinacria nu e Sicilia, ci Peloponez

1. OPŢIUNEA DE A TRECE PRINTRE IZBITE

Venind dinspre vest (dinspre Kefalonia), Ulise  intră în Golful Patra(s) şi se îndreaptă spre locul unde se află, în prezent, localităţile Kato Vasiliki şi Perama, acestea două situându-se între Varasova (Izbita 1) şi Klokova (Izbita 2). Atât Varasova cât Klokova sunt, în imaginaţia lui Homer, nişte stânci fixe. Ceea ce izbeşte nu sunt stâncile, ci curenţii de maree din Golful Patra(s). Ca urmare, riscul nu e acela de a fi striviţi între Varasova şi Klokova, ci de curenţii de maree care ar putea împinge corabia în Varasova sau în Klokova, iar viteza curenţilor (de 5 km/h, poate şi peste) ar îngreuna salvarea echipajului prin înot). Să zicem că Ulise şi marinarii cu care e reuşesc să acosteze în zona localităţilor Kato Vasiliki şi Perama. Odată ajunşi pe ţărm:
  • o parte a echipajului ar fi trebuit să rămână acolo, continuând să fie expuşi riscului generat de curenţii de maree şi de vremea nefavorabilă care nu e neobişnuită în Golful Patra(s)
  • o parte ar fi trebuit să meargă pe jos până la Istmul Corint, distanţa fiind considerabilă
în plus, aşa cum am mai scris în unele postări anterioare (şi voi mai scrie şi în seria asta de postări, insistând pe claritatea mesajului), funcţionarea Caribdei are caracteristici ale unei:
  • fântâni arteziene
  • toalete vacuumatice
  • ecluze
iar în zonă, în imaginaţia lui Homer, este şi o structură similară, oarecum, unui sifon. Astfel, exista şi riscul ca nava să fie, efectiv, aspirată în acel sifon şi să fie făcută bucăţi. 

2. OPŢIUNEA DE A TRECE ÎNTRE STÂNCA SCILEI ŞI CEA A CARIBDEI

Este cea la care recurge Ulise deoarece implică cele mai mici riscuri. E drept că pierde 6 membri ai echipajului, dar, dacă recurgea la prima variantă, risca să piară nu numai tot echipajul, ci şi nava.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.