vineri, 13 noiembrie 2020

10/2020-2021. 9S1. RENAŞTEREA - GENERALITĂŢI

  1.  Limite aproximative (1300) 1400-1600 (1650).
  2. Nuclee principale ale activităţilor muzicale: Flandra şi spaţiul italian.
  3. Nuclee secundare ale activităţilor muzicale: Spania, Anglia, zona Parisului şi spaţiul german.
  4. Se doreşte reactualizarea valorilor antice greceşti. Una dintre aceste valori care se doreşte a fi reactualizată e tragedia antică greacă, dar nu se reuşeşte decât într-o anumită măsură; astfel apare opera; subiectele majorităţii sunt inspirate din mitologia greacă, dar se scriu şi opere inspirate din viaţa cotidiană*. Cu toate că şi tragedia antică greacă, şi opera implică îmbinarea cuvânt-muzică-mişcare, modalitatea de îmbinare diferă. Opera este mai degrabă sintetică decât sincretică.
  5. Se dezvoltă mult creaţia corală. Una din culmile creaţiei corale o constituie Deo Gratias de Johannes Ockeghem, care e un canon pe 36 voci.
*Se conturează două orientări: opera seria (cu subiect mitologic (din mitologia greacă) şi / sau istoric) şi opera buffa, cu subiect din viaţa cotidiană. Aceste două orientări se păstrează, teoretic, până după 1810. Practic, şi în 1875 existau reminiscenţe ale acestor orientări. Carmen de Bizet (1838-1875) a avut premiera la Opera Comică din Paris deoarece, în varianta iniţială, avea fragmente vorbite. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.