miercuri, 18 februarie 2015

O TREABĂ CARE NU FACE CINSTE NIMĂNUI

În Cluj se poate vorbi de o "axă sportivă şi de agrement". Aceasta începe cu parcul central, se termină cu "Sun" şi are două zone distincte:

  1. Zona de est; reperele acesteia sunt: Parcul Central, Stadionul şi Sala Polivanentă
  2. Zona de vest, ale cărei repere sunt: Sala Sporturilor, Complexul de Nataţie ("Olimpicul"), Parcul Iuliu Haţieganu, Parcul Rozelor şi Baza Sportivă şi de Agrement "Sun"
Cele două zone sunt despărţite de patea nordică a ceea ce este cunoscut cu denumirea de Între Ape (de fapt, Între Ape a Mănăşturului!!), dar spaţiul relativ generos situat între blocurile de pe "Independenţei" şi malul drept al Someşului realizează joncţiunea dintre cele două zone menţionate mai sus. Din acest motiv putem vorbi de o "axă de agrement" şi nu de două zone distincte.

În imediata vecinătate a "Polivalentei" se află o zonă care, cândva, a constituit una din mândriile Clujului. E vorba de Ştrandul Municipal. Încă în anul 1865, în zonă se afla o piscină pentru militari, dar, având în vedere unele inexactităţi ale hărţii, e greu de spus dacă ceea ce a devenit "Municipalul" constituie reamenajarea bazinului respectiv sau nu. Conform altor surse, "strămoşul" Municipalului ar fi fost aşa-numita "Baie Diana", care se afla, însă, mult mai la est. Dacă această informaţie e adevărată, atunci Municipalul provine din "Baia Diana" ca persoană juridică.
Ştrandul - conceput după model nemţesc - avea:
  • un bazin mic, cu două adâncimi
  • un bazin intermediar
  • unul mare, prevăzut cu platforme pentru sărituri; bazinul mare comunica cu cel intermediar prin intermediul unor "fante"
apa încălzindu-se de la soare. Unele cabine cumulau şi rolul garderobelor în sensul că hainele puteau fi lăsate în acele cabine, respectivele fiind prevăzute cu chei. 

Suprafaţa "Municipalului" e de 12000 metri pătraţi; egală, aşadar cu oricare din cele două sectoare ale Paradisului Acvatic braşovean. O suprafaţă care ar permite - fără nicio problemă - un Spa cum n-a văzut Clujul. Ei bine, se pare că disputele dintre proprietarul actual al terenului şi primărie nu par să fi ajuns la vreun rezultat concret, motiv pentru care ceea ce a fost mândria Clujului s-a transformat în bălării şi loc ocazional pentru:

  • grafferi
  • skateri (posibil şi pentru bikeri)
  • cei fără adăpost

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.