luni, 8 iulie 2019

SELECTAREA PROFESORILOR ŞI SUBORDONAREA DUBLĂ (2)

AVIZUL DE ALTERNATIVĂ


Învăţământul alternativ fiind subordonat atât Ministerului Educaţiei cât şi instituţiilor care organizează alternativele educaţionale. Ca urmare, este absolut firesc ca acele cadre didactice care doresc să predea într-o instituţie care promovează învăţământul alternativ să trebuiască să posede aviz. În coloana avizelor şi atestatelor, avizele de alternativă se găsesc la punctul 2 şi se trec textual cu majuscule. De exemplu WALDORF, STEP BY STEP etc. Un caz aparte îl constituie pedagogia curativă deoarece, pe lângă avizul aferent se mai cere şi atestatul pentru educaţie specială, atestat care figurează la punctul 6 al coloanei sus-menţionate.


AVIZELE PENTRU UNITĂŢILE DE  ÎNVĂŢĂMÂNT MILITAR

Termenul de "aviz pentru instituţiile de învăţământ militar" pare a fi generic. De ce. Pentru că, la poziţia 3 a coloanei avizelor şi atestatelor, figurează fie MILITAR, fie INTERNE fie JUSTIŢIE ortografiate cu majuscule (în funcţie de ministerul cu care se realizează subordonarea dublă: MApN, MI, MJ), asemenea avizelor de culte şi de alternativă. Dacă la punctul 3 scrie JUSTIŢIE, atunci apare şi "necesită" la punctul 6 pentru că cei care predau la şcolile sau liceele aferente penitenciarelor trebuie să posede atestatul de educaţie specială.

AVIZUL DE SEMINAR

În urmă cu mai mulţi ani, cerinţa avizului de seminar se preciza prin "necesită" la punctul 4 şi era obligatorie prezenţa avizului de cult corespunzător, aviz care se trecea la punctul 1. Procedura se mai aplică în unele judeţe, deşi metodologia prevede altfel; a se citi prima postare din serie. Subordonarea dublă este, în acest caz Ministerul Educaţiei - culte, fiind vorba de învăţământ confesional.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.