miercuri, 12 februarie 2020

SCILA. ASPECT ŞI FUNCŢIONARE (3)

TIPUL MIXT

Prin tip mixt se înţelege prezenţa - la aceeaşi fiinţă - a trăsăturilor zoomorfe şi antropomorfe. Dacă luăm în considerare nu numai reprezentările grafice, ci şi relatările despre Scila, se poate considera că există două subtipuri ale tipului mixt:

  1. cu capete de câini (cum apare, printre altele, şi în Eneida)
  2. fără capete de câini (în reprezentările etruscie
ambele având ca elemente comune:
  • capul feminin
  • trunchiul feminin
  • coada pisciformă
Reprezentarea cu cap uman (feminin), tors uman (feminin), capete de câini şi coadă de peşte apare, deja, în secolul V î.e.n. Sursa: Ancient History Enciclopedia:

Deja se poate observa o creştere a mobilităţii Scilei. Nu mai are 6 (sau 12) picioare slabe, ci una sau mai multe cozi de peşte, care îi permit să înoate. E prietenă cu Caribda. Nu se menţionează nimic în acest sens. Nici că da, nici că nu. Dacă nu, atunci se poate vedea că ipoteza "rigolei" menţionată în mai multe postări din seria Caribdei este una logică. Dacă nu ar fi rigola şi dacă mergem pe ideea că cele două fiinţe nu sunt prietene, Scila nu ar ezita să o atace pe Caribda ş iar urma o luptă continuă, pentru că ambele sunt nemuritoare. A doua reprezentare a Scilei este fără capete de câine, dar poate fi prezent încă un "accesoriu": aripile:
Reprezentare a Scilei din secolul III î.e.n. Sursa: Flickr

Mobilitatea este, în acest caz, şi mai pronunţată. Are la dispoziţie nu doar apa, ci şi aerul. La o adică, poate şi ateriza. Înariparea Scilei este o trăsătură etruscă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.