Sursa: tw-acustic |
Sursa: Tw-acustic |
- volant între motor şi platan
- volant după platan
Prima situaţie este cea mai des întâlnită. Iniţial, chiar şi poziţionarea era între motor şi platan:
Sursa: Dark Lantern |
Sursa: VPI:
pentru ca, apoi, volantul să fie antrenat de două motoare sincronizate, rezultând, astfel, o poziţie laterală:
pentru ca, apoi, volantul să fie antrenat de două motoare sincronizate, rezultând, astfel, o poziţie laterală:
Sursa: TNT-Audio |
Sursa: Google imagini |
Se poate vedea că nu e obligatoriu ca motorul şi volantul să fie separate de carcasa pe care e platanul. A doua situaţie (motor-platan-volant) este rară şi, aşa cum se va vedea exemplul dat face trecerea către o altă caracteristică a picupurilor pentru audiofili: autocentrarea platanului (free-side-force):
Sursa: Audio Asylum |
Se poate vedea că motorul, platanul şi volantul sunt coliniare, cele două curele (motor platan şi platan-volant) asigurând şi autocentrarea platanului. În acest caz, nu se recomandă folosirea unei curele trecută peste rola motorului, platan şi rola volantului, dar sunt situaţii în care autocentrarea se face cu o curea sau un set de curele dispuse paralel:
Sursa: UK Audio Mart |
Sursa: Youtube |
Platanul "pluteşte" pe un lichid, care poate fi chiar mercur. Ba mai mult, axul platanului poate să lipsească, cureaua asigurând centrarea. Sursa imaginilor: Bonavolta:
O altă inovaţie este rola de fricţiune poziţionată, evident, pe o unitate separată de cea pe care se află platanul.
Detaliu al mecanismului cu rolă antrenată prin curele de transmisie de două motoare. Sursa: VPI:
Platanele contrarotative sunt o altă inovaţie. În imaginea de mai jos se poate vedea că ideea de platane contrarotative e asociată cu cea de autocentrare. Sursa imaginilor: Kronos Audio:
Se poate vedea că, în acest caz, autocentrarea platanelor se realizează doar cu două role (fulii) pentru fiecare platan.
Deşi ideea de direct drive nu e agreată în mod special de audiofili, totuşi, există şi picupuri care au această modalitate de antrenare. Sursa imaginii: Upscale Audio:
Pentru a minimaliza, pe cât posibil, zgomotul, platanul acestui model de picup porneşte lent, trebuindu-i câteva secunde să ajungă la turaţia corespunzătoare.
Turaţia de 78 RPM, prezentă la picupurile de uz comun (în special la cele retro) şi la unele dintre cele pentru DJ, e întâlnită mai rar la picupurile pentru audiofili. Motivele ar fi două:
- calitatea discurilor de "78" nu corespunde exigenţelor multora dintre audiofili
- nu toate discurile de "78" se ascultă la 78 RPM; până s-a standardizat turaţia de 78 RPM, discurile se ascultau la turaţii de 60-130 RPM (în funcţie de producător), majoritatea între 72-86 RPM. Ori, reglajul fin la picupurile pentru audiofili e în limite mult mai mici decât la cele de DJ.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.