duminică, 26 aprilie 2020

SĂPTĂMÂNA 29. ŞCOALA ALTFEL. 7B

TRAHEILE UNOR PĂSĂRI ŞI ASEMĂNAREA ACESTORA CU UNELE INSTRUMENTE MUZICALE

Ne vom îndrepta atenţia către câteva astfel de asemănări. Trebuie precizat că, la păsări, sunetul se produce la baza traheii, acolo unde se desparte în cele două bronhii primare.

GUTTERA EDOUARDII

Termenul de "Guttera" desemnează mai multe specii de bibilici; de interes pentru subiectul de faţă sunt Guttera Edouardii şi Guttera Plumifera, în special Guttera Edouardii. Adică pasărea cea mai din stânga din imaginea de mai jos: Sursa: Springer Link:
  Vertebrate Bioacoustics: Prospects and Open Problems | SpringerLink
Se observă că traheea acesteia intră într-un fel de cupă, care funcţionează ca rezonator. Acea cupă face parte din iadeş, aflându-se acolo unde se unesc cele două clavicule. Să vedem, acum, cum arată un fagot. Sursa: Philarmonia Orchestra:

"Cupa" iadeşului are ca echivalent capacul de metal (dar care nu funcţionează ca rezonator, ci ca şi colector al condensului care poate apărea) situat în partea de jos a instrumentului, iar porţiunea aproximativ orizontală a traheii Gutterei are ca echivalent aproximativ ţeava port-ancie (acea ţeavă îngustă din dreapta instrumentului). Într-o măsură mai mică, traheea acestei păsări poate fi comparată şi cu majoritatea saxofoanelor. Sursa imaginii: Thomann:
PLATALEA LEUCORODIA

Adică lopătarul alb. A doua pasăre din stânga din imaginea de mai jos:
Vertebrate Bioacoustics: Prospects and Open Problems | SpringerLink
Sursa: Springer Link
Se vede că traheea are o încolăcire în interiorul toracelui. Continuăm cu prezentarea unei părţi a traheei berzei cu cioc galben (Mycteria ibis): https://c8.alamy.com/comp/P80WDE/trachea-of-tantalus-ibis-=-mycteria-ibis-1-1875-363-tantalusibistrachea-P80WDE.jpg 

Să vedem acum un saxhorn, instrument inventa de Adolphe Sax, cel care a inventat şi saxofonul. Sursa: Britannica:

saxhorn | Description, History, & Facts | Britannica

Instrumentul respectiv e de la poziţia "H", fiind înrudit cu tuba, în timp ce saxofonul este la poziţia C.CYGNUS BUCCINATOR

este o specie de lebădă care se remarcă prin glas. E a treia de la stânga:
Vertebrate Bioacoustics: Prospects and Open Problems | SpringerLink
Sursa: Springer Link

Forma traheii este, într-o anumită măsură, similară celei de la lopătarul alb, dar intră în carena sternală, aceasta având rolul unui rezonator. Este o situaţie similară cocorilor, chiar dacă lebedele şi cocorii aparţin unor ordine diferite. Ca instrument muzical corespondent, ar fi tot fligornul, dar diferit de cel anterior. Sursa: The prince Regen's Band:
Saxhorns — The Prince Regent's BandMANUCODIA KERAUDRENII

este o specie de pasăre a paradisului, a patra (cea mai din dreapta) din imagine:
Vertebrate Bioacoustics: Prospects and Open Problems | SpringerLink
Sursa: Springer Link
Este un caz deosebit. Traheea acestei păsări are creştere continuă, putând ajunge la o lungime de peste două ori mai mare decât cea a păsării. Să comparăm ceastă trahee cu acest instrument. Sursa imaginii: Simple Wikipedia:
Horn (musical instrument) - Simple English Wikipedia, the free ...

şi chiar cu acesta. Sursa: Wikipedia
Corn francez - Wikipedia
Exemplele ar mai putea continua. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.