WOLFGANG AMADEUS MOZART (1756-1791)
- 1761. A început să compună. Până a început să scrie, tatăl lui i-a transcris compoziţiile.
- 1763-1769. Turnee prin Europa (pornind de la Salzburg, oraşul natal al compozitorului). Aceste turnee (efectuate la iniţiativa tatălui compozitorului - care era tot muzician - împreună cu mama şi sora sa) au avut scopul de a-l face cunoscut pe Wolfgang, fiind un copil minune. Se pare, însă, că firea deosebit de autoritară a tatălui său şi drumurile nu tocmai bune pe care a trebuit să le străbată au avut consecinţe ulterioare nedorite. De asemenea, relaţiile lui Wolfgang Amadeus Mozart cu tatăl lui (Leopold Mozart) nu au fost prea bune. Lucrări mai importante: Bastiene şi Bastienne (singspiel)
- 1769-1773. Perioadele italiene. În număr de 3. Reuşeşte să transcrie - după o singură audiţie - Miserere (o lucrare corală pe 9 voci) de Gregorio Allegri (1582-1652). Detalii aici. Tot în perioada respectivă compune opera Mitridate, Re Di Ponto.
- 1773-1777. Unul din responsabilii muzicali ai orchestrei principelui arhiepiscop Hieronymus von Colloredo. Relaţiile cu principele arhiepiscop nu au fost deloc bune. Nu din cauza retribuţiei - care era una atractivă - ci din cauza obligaţiilor pe care el le considera prea restrictive. Nu e ceva neobişnuit. E un lucru ştiut că geniile se adaptează greu sau nu se adaptează. Lucrări mai importante: Simfonia Nr. 25 numită şi Mica Simfonie În Sol Minor.
- 1777-1881. Perioadă itinerantă. Plecând cu demisie de la Salzburg, a încercat să se angajeze la München, Mannheim, dar nu reuşeşte. O vreme stă la Paris, dar e nevoit să revină la Salzburg în 1779 din cauza situaţiei materiale precare. Consecinţele acestei reveniri au fost previzibile. Relaţiile cu principele arhiepiscop Colloredo au devenit atât de proaste încât Mozart a fost, pur şi simplu, dat afară în 1781. În anul 1778 a avut loc moartea mamei compozitorului şi a început pasiunea pentru Aloysia Weber, una din verele compozitorului Carl Maria von Weber. La început, relaţia părea să fie una reuşită, apoi situaţia s-a schimbat în rău. Mozart a reuşit să scape de pasiunea pentru Aloysia căsătorindu-se cu...sora ei mai mică: Constanze în anul 1782. Lucrări mai importante: Idomeneo, Re Di Creta (opera seria).
- 1781-1791. Perioada vieneză. După căsătoria cu Constanze, relaţia cu tatăl lui s-a normalizat, compoziţiile lui au fost apreciate. Lucrări mai importante. Răpirea Din Serai (singspiel), Flautul Fermecat (singspiel), Nunta Lui Figaro (operă comică), Simfoniile 39-41 (Simfonia 40 mai apare şi cu denumirea de Marea Simfonie În Sol Minor), Don Giovanni (operă comică) Aşa fac toate (operă comică*) şi Recviemul. Recviemul, rămas neterminat, a fost finalizat postum în mai multe variante.
* Conform unor opinii, din punct de vedere estetic, acolo este mai degrabă josnic decât comic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.