joi, 22 octombrie 2020

6/2020-2021. 12S2. PIOTR ILICI CEAIKOVSKI (1840-1893)

  1. Este cel mai cunoscut compozitor rus. Sursa imaginii: Wikipedia: 

  2. Între 1877 şi 1890 a avut o relaţie bazată numai pe corespondenţă cu Nadejda von Meck (1831-1894). Sursa imaginii: Wikipedia: 

    Văduvă a unui om foarte bogat şi ea însăşi om de afaceri şi iubitoare de artă, s-a oferit să îl finanţeze pe Ceaikovski cu condiţia să nu se întâlnească niciodată. Condiţia impusă nu a fost greu de îndeplinit deoarece era homosexual; de altfel, acesta a fost unul din motivele pentru care căsnicia lui a fost un eşec. Soţia lui a fost Antonina Ivanovna Miliukova (1849-1917). Imaginea (preluată de pe Wikipedia) 

    îi arată pe Piotr Ilici Ceaikovski şi Antonina Ivanovna Miliukova în anul 1877.  
  3. A suferit foarte mult, motiv pentru care s-a sinucis într-un mod indirect. A consumat intenţionat apă în care ştia că erau bacili de holeră. A mai avut o tentativă de sinucidere, sărind intenţionat în apă rece pentru a face pneumonie, dar s-a ales doar cu o răceală.
  4. Creaţia lui a început într-o manieră similară "Grupului Celor 5", dar, ulterior, a devenit mult mai rafinată şi, nu de puţine ori, sentimentală, chiar excesiv de sentimentală.
  5. Lucrări mai importante: Lacul Lebedelor, Spărgătorul De Nuci, Frumoasa Din Pădurea Adormită, Concertul Pentru Vioară În Re Major, Patetica (Simfonia A VI-a Op. 74) şi Concertul Pentru Pian În Si Bemol Minor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.