În cazul jocurilor traseu-noroc există 10 modalităţi posibile de finalizare a traseului:
- primele 6 apar acolo unde este nevoie de un număr exact de puncte, iar dispozitivul caracteristic - fie că e vorba de zar sau de suprafaţă gradată rotitoare - arată mai mult
- a şaptea este întâlnită acolo unde e necesar un număr minim de puncte, dar şi acolo unde traseul este consecinţă, nu scop
- a opta, a noua şi a zecea se întâlnesc la jocurile traseu noroc al căror traseu constituie consecinţă sau mijloc, nu scop
1. INVERSAREA
Pionul se deplasează înapoi. Deşi posibilă, până în prezent nu am întâlnit vreun joc la care să se aplice inversarea.
2. "BUMPER"-UL / "SLINGSHOT"-UL
Pionul se deplasează suplimentar până la finalul traseului (cât e nevoie), după care se întoarce câte poziţii arată dispozitivul caracteristic. Revenirea este, aşadar, totdeauna mai lungă decât deplasarea suplimentară. Ultima poziţie funcţionează ca şi "bumper"-ele sau ca "slingshot"-urile de la pinball. Procedeul respectiv l-am întâlnit doar o singură dată.
3. RICOŞEUL
Deplasarea până la capătul itinerarului se face normal după care se efectuează înapoi doar poziţiile care corespund punctelor suplimentare. Nu are loc nicio deplasare suplimentară, iar revenirea poate fi mai scurtă decât parcursul pionului de la locul unde se află la ultima poziţie.
4. STAGNAREA
Pionul stă.
5. DEVIEREA
Este posibilă doar când între locul unde se află pionul şi finalul traseului este o bifurcaţie. Până în prezent am întâlnit doar o singură astfel de situaţie.
6. CONTINUAREA / DEPĂŞIREA / PENDULAREA
Situaţie posibilă dacă poziţia care constituie finalul traseului se află într-o buclă, labirint sau dacă însuşi traseul este un circuit închis. Constă în depăşirea poziţiei finale cu atâtea poziţii cât arată dispozitivul caracteristic, depăşire urmată de revenire la următoarea aruncare cu zarul / rotire a suprafeţei gradate care substituie zarul. Până acum nu am întâlnit precizată o astfel de modalitate de finalizare, dar se poate aplica atunci când traseul permite asta.
7. FINALIZAREA IMPLICITĂ
Constă în finalizarea traseului chiar dacă dispozitivul caracteristic ar duce pionul dincolo. Când se aplică?
- Dacă nu se zice nimic legat de modalitatea de finalizare.
- Când se precizează expres că finalizarea poate avea loc şi dacă "aruncă peste" sau nu e nevoie ca punctajul să indice exact pentru a finaliza sau dacă se trece de căsuţa...
- În situaţia în care traseul parcurs e consecinţă, adică o modalitate de vizualizare a scorului.
8. RELUAREA
Pionul ajuns la capăt se întoarce la începutul traseului.
9. FINALUL COMASAT
Traseul are o poziţie de start, o configuraţie (fără ramificaţii) care readuce pionul la poziţia de start şi sens unic. Oprirea sau trecerea peste poziţia de start implică un bonus, dar, în unele situaţii, oprirea pe poziţia de start implică o valoare mai mare a bonusului decât simpla trecere peste acesta.
10. LIPSA PROPRIU-ZISĂ A FINALULUI
Poziţie de start există, dar configuraţia traseului este întortocheată, cu ramificaţii astfel încât revenirea la start să nu fie favorizată.
Aşadar pionul:
- poate atinge finalul înainte ca jocul să se termine efectiv cu număr exact de puncte ("bumper", rocoşeu, continuare)
- nu poate atinge finalul până nu se realizează numărul exact de puncte (inversarea, stagnarea, devierea)
- atinge finalul cu un număr minim de puncte (finalizarea implicită)
- nu atinge finalul pentru că traseul nu are sfârşit (reluarea, finalul comasat şi finalul inexistent).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.