marți, 7 octombrie 2014

ÎNTRE NOSTALGIC ŞI PRACTIC

Pentru generaţiile mai vechi, sintagma "Liceul de Muzică" sau Liceul de Artă, Secţia Muzică" se asociază cu două locaţii:

  1. una pe Strada Avram Iancu, la numărul 6; locaţia "Avram Iancu"
  2. cealaltă pe Victor Deleu, la numărul 2 (Mănăstirea Franciscană), locaţia "Săvineşti", după numele vechi al străzii Deleu
Acum, instituţia sus-amintită se află mai departe de centru, într-un complex de clădiri care a aparţinut Grupului Şcolar Unirea şi care se găseşte pe Strada Paris, la numărul 60, având intrarea pe Strada Gheorghe Lazăr. 

Personal, mă aşteptam la o reacţie negativă din partea profesorilor, dat fiind faptul că clădirile în care funcţiona Liceul "Sigismund Toduţă", pe lângă faptul că erau mai aproape de centru, aveau o anumită personalitate (mai ales "Săvineşti"). Realitatea a fost (şi este), însă, alta. Locaţia de pe Paris 60, fiind spaţioasă, oferă Liceului de Muzică tot ce este necesar. Orice persoană adultă (şi eu nu fac excepţie) se gândeşte cu nostalgie la ambele dintre locaţii, dar are tendinţa să omită următoarele:
  • drumul profesorilor între "Săvineşti" şi "Avram Iancu"; o distanţă de aproximativ 1 km pe străzi aglomerate care, atunci când eşti presat de timp... nu e chiar o plăcere
  • cazarea elevilor interni care se făcea în diverse locuri
  • frigul de pe Săvineşti; clădirea Mănăstirii Franciscane nu era foarte caldă
şi, aproape sigur, că nu am enunţat toate dezavantajele. Parafrazând spusele uneia din şefele de catedră de la Liceul de Muzică "Sigismund Toduţă" (numele pe care îl poartă Liceul de Muzică din 1997) trebuie făcută deosebirea dintre nostalgic şi practic. Acum ai totul acolo, inclusiv cantină şi internat. 
Nu pot să nu dau dreptate doamnei respective - care mi-a fost profesoară o perioadă pe clasa a V-a iar apoi pe-a XI-a. Însă, cu toate acestea, simt şi acum o strângere de inimă când văd din tramvai au când trec pe lângă "Săvineşti". Similar stau lucrurile şi în cazul locaţiei de pe Avram Iancu chiar dacă, în zona respectivă, merg mai rar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.