miercuri, 14 ianuarie 2015

UITE OGLINDA, NU E OGLINDA

Există informaţia că piscina exterioară (54x23x1) a Băilor Caracalla ar fi avut un sistem de încălzire prin reflexie a apei. Concret. Pe peretele nord-estic s-ar fi aflat nişte oglinzi de bronz care ar fi reflectat lumina solară pe suprafaţa apei. Fiind o construcţie monumentală - şi ingenioasă - a atras atenţia multora, în prezent realizându-se reconstrucţii digitale (virtuale) ale acesteia. Şi, totuşi, niciuna din acestea nu are acele oglinzi menţionate anterior. Oare au fost sau e doar o legendă? Personal, am motive să cred că răspunsul e afirmativ. Oglinzile au existat.

În principiu, băile romane aveau o piscină descoperită (natatio / natatorium) destinată:

  • înotului
  • relaxării
Dimensiunile erau variabile, dar:
  • forma era rectangulară
  • adâncimea era de 1m
  • încălzirea apei se făcea de la soare
În cazul Băilor Caracalla, piscina descoperită era, de fapt, în interiorul clădirii, nu în exteriorul acesteia. Din cauza pereţilor foarte înalţi, razele solare luminau doar o mică parte a bazinului făcând imposibilă încălzirea - cât de cât - a acesteia. Ori, să nu uităm că apa din "natatorium" trebuia să fie ca mai caldă decât ce din "frigidarium" pentru a permite activităţile menţionate anterior şi, cu toate că orice baie romană avea "praefurnium", uzanţa era ca piscina exterioară să se încălzească de la soare. Deci, lumina trebuia dirijată spre piscină.

Un alt aspect care indică existenţa oglinzilor e forma bazinului.
Poziţia reală este la un unghi de 45 de grade spre dreapta. Sursa: Wikimedia
Doar 3 din cele 4 laturi sunt drepte şi perpendiculare. Cele de NV, NE şi SE. În locul laturii de SV, marginea bazinului are:
  • două porţiuni curbe
  • una frântă, situată între cele două curbe
ori, e posibil ca lumina să fi fost dirijată (şi) pe acele porţiuni. Din punct de vedere logic:
  • cei care intrau în apă să înoate, căutau un spaţiu mai mare
  • cei care intrau doar să se bălăcească, stăteau aproape de margine; deci, şi în cele două abside ("golfuri")
Ori în principiu, aceştia din urmă aveau nevoie de o apă mai caldă decât cei care, efectiv înotau şi care, datorită efortului depus, se încălzeau oricum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.