miercuri, 9 ianuarie 2019

CHIAR TREBUIE SĂ MOARĂ CINEVA?

Orice luciu de apă unde nu există interdicţia de scăldare poate fi asimilat unei piscine în aer liber. Este şi cazul acumulării din amonte de Podul Garibaldi. Pe timp de vară, acea acumulare mai servea - până acum ceva vreme - drept piscină pentru sărituri, săriturile având loc de pe Podul Garibaldi. Fenomenul nu a fost frecvent, motiv pentru care e posibil ca mulţi să nici nu ştie că luciul de apă de la Podul Garibaldi avea şi rolul de "diving pool". Asta era vara. Iarna, după ce s-a sistat procedura de scoatere a 2-4 batardouri pe timp de iarnă, în perioadele de ger, debitul Someşului era mărit pentru a preveni îngheţul. Însă, în 08.01.2017, la orele prânzului, acumularea arăta aşa:
iar spre seară, ca urmare a persistenţei frigului şi a debitului mic al apei, gheaţa s-a mai îngroşat şi, în plus, s-a depus şi un strat de zăpadă. Condiţii ideale pentru orice copil de a "testa" gheaţa pentru a vedea dacă acel luciu de apă va mai deveni un patinoar neoficial, aşa cum se mai întâmpla până în 1984. Trebuie precizat că, în anul 1985, Podul Garibaldi a fost în pericol din cauza "icebergurilor" formate pe luciul de apă din amonte (s-a reuşit, cu greu, scoaterea tuturor batardourilor şi a ghidajelor acestora), iar începând cu 1986 şi până în 2013, în fiecare iarnă, erau scoase 2-4 batardouri din cele 12 existente la baza Podului Garibaldi. Această procedură limita creşterea algelor din familia Elodea, alge care a uajuns în Someş din cauza neglijenţei unor acvarişti. 
Procedura s-a sistat începând cu anul 2013, ceea ce a contribuit la invadarea - de către algele respective a - acumulării de apă de care zic. Se pare că utilajul amfibiu cu care se scot algele nu este destul de eficient. 

Aşadar, în cazul în care un copil sau un adolescent "testează" gheaţa formată recent pe luciul de apă şi cade în apă, şansele lui de supravieţuire sunt minime pentru că, pe lângă riscul de a face şoc hipotermic, există şi posibilitatea nedorită ca respectivul să se încurce în alge. Cine răspunde dacă, să zicem, moare cineva din cauza asta? Cui aparţine, de fapt, Someşul în zona Podului Garibaldi? Cine ar trebui să pună inscripţia de "Apă adâncă" acolo unde adâncimea este de peste 1,35m? În 2015, cu ocazia River Fest organizat pe malul stâng al luciului de apă respectiv, au existat multe inscripţii de "Apă adâncă" (scrise pe hârtii prinse de sfori), inscripţii care au dispărut a doua zi după ce concertele s-au terminat. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.