miercuri, 9 ianuarie 2019

PROBLEME CARE AR TREBUI REZOLVATE CURÂND


  1. Fiecare profesor să beneficieze de cursuri gratuite de educaţie specială. Integrarea copiilor cu CES - începută în urmă cu ani buni - nu se poate face în condiţii optime dacă profesorii nu au pregătirea necesară.
  2. În 2014, în partea de vest a României, a apărut informaţia că există copii cu HIV integraţi şcolii de masă. Ba mai mult, discreţia a fost (şi, poate, este şi acum) atât de mare încât nici măcar profesorii nu ştiu care sunt respectivii. Ştie doar directorul. Ca urmare, o soluţie elegantă ar putea fi asta: A) cursuri gratuite pentru profesorii titulari ai acelei (sau, poate, acelor) şcoli unde există integraţi copii cu HIV pentru obţinerea atestatului HIV şi B) profesorii care urmează să predea la acele şcoli să obţină atestatul HIV pe care să îl introducă în dosarul de pretransfer / concurs / detaşare / suplinire etc. Trebuie precizat că, şi în prezent, poziţia 7 a coloanei de "Avize şi atestate" din lista posturilor de pe site-urile destinate mişcării personalului didactic este pentru atestatul HIV chiar dacă, din 2012, nu am observat să se mai ceară un asemenea atestat niciunde.
  3. Coloana avizelor şi atestatelor ar trebui să ţină cont că, în ultimele metodologii ale mişcării personalului didactic se specifică două tipuri de avize de culte: 1) pentru profesorii de religie şi 2) pentru instituţiile de învăţământ confesional. Ca urmare, poziţia 1 a coloanei de avize şi atestate ar trebui să fie pentru avizele necesare profesorilor de religie, iar poziţia 4 pentru toţi profesorii - indiferent de disciplină - care doresc să predea în unităţile de învăţământ confesional. De exemplu "ORTODOX" (scris cu majuscule) ar trebui să fie la poziţia 1 dacă e vorba de profesori de religie ortodoxă şi la poziţia 4 dacă e vorba de cei care predau la seminarii ortodoxe. De ce? Deoarece sunt profesori de religie de o anume confesiune care predau în licee teologice de o altă confesiune. De exemplu, cunosc un caz în care o profesoară de religie romano-catolică predă la un liceu unitarian. Ca urmare, în acest caz, ROMANO-CATOLIC ar trebui scris la punctul 1, iar UNITARIAN la 4. Se ştie faptul că unele licee confesionale admit elevi aparţinând altei confesiuni decât cea a liceului, deci nu trebuie să mire pe nimeni că acolo profesorii de religie pot fi de altă confesiune decât cea a liceului.
  4. La punctul 9 al listei avizelor şi atestatelor, ar trebui trecut "Acordul directorului" (că ăsta este, de fapt, avizul liceului pedagogic), însă criteriile de acordare ar trebui să fie unitare la nivel naţional, criterii stabilite după o întâlnire cu toţi directorii liceelor / colegiilor pedagogice din ţară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.