marți, 5 noiembrie 2019

CELE 7 COMPONENTE ŞI "LUMEA TELEFONULUI (2)

5. LECTURA

Cititul cărţilor constituia (şi constituie şi acum) extensia primei componente. Chiar dacă acţiunea beletristicii este, de cele mai multe ori, fictivă, lectura nu te înstrăinează. Da. Se poate vorbi de un univers al cărţilor, dar nu în sensul "lumilor" create de discul muzical analog, de televizor şi de calculator.

6. RADIOUL

Prin însuşi specificul acestuia, radioul constituie o punte între "lumea reală" şi "lumea televizorului", respectiv "lumea discului muzical analog". Această caracteristică de "punte" s-a putut remarca şi în perioada anilor 1982-1989. Oricum am vrea să o luăm, radioul era mai apropiat publicului decât televizorul. Doar auzind (nu şi văzând), imaginaţia nu era aşa constrânsă. 

7. CINEMATOGRAFUL

Deşi este implicat şi simţul vizual, cinematograful nu a putut fi inclus "lumii televizorului" în primul rând pentru că în sală sunt mai mulţi oameni, nu unul. Chiar dacă spectatorii sunt absorbiţi de cele văzute pe ecran (şi, în majoritatea cazurilor, auzite la boxe), ei nu sunt rupţi total de realitate deoarece sunt unul în proximitatea celuilalt. 

LUMEA TELEFONULUI

Conceput ca un aparat destinat comunicării la distanţă (deci, integrat vieţii de zi cu zi), acesta a avut o dezvoltare spectaculoasă, îndeplinind (într-o măsură deloc de neglijat) rolurile:
  • calculatorului
  • televizorului
  • radioului
  • lecturii
şi fiind mult mai comod de mânuit, şi-a creat propria "lume". Şi lucrurile nu s-au oprit aici. Să ne aducem aminte de perioada anilor '90 (în occident chiar mai repede) când tinerii mergeau cu casetofoanele portabile după ei (nu mă refer la walkman). Aia a fost prima "coborâre a muzicii în stradă). Ei bine, apariţia boxelor portabile a constituit "a doua coborâre a muzicii în stradă". Practic, telefonul + boxa portabilă constituie un substitut mult mai performant a casetofonului portabil. Şi, dacă în Occident, începând cu anul 2017, se constată o revenire a MC-ului (adică a casetei audio), la noi în ţară (şi, probabil, şi în spaţiul balcanic şi central-est-european), acest lucru nu pare posibil adresabilitatea e aceeaşi. Altfel spus, acelaşi tip de oameni care se foloseau de casetofonul portabil se folosesc acum de telefon + boxă.

CD-ul? De ce nu şi-a creat propria "lume"? O explicaţie posibilă va fi într-o postare viitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.