duminică, 3 mai 2020

SĂPTĂMÂNA 30. CLASA A VIII-A

CLASA A VIII-A. ROMANTISMUL - TIPURI DE LUCRĂRI


  1. Lied-ul. Existent încă din perioada medievală, se consacră începând cu anii 1816-1817 de către Franz Schubert (1797-1828). De cele mai multe ori, este destinat unei voci solistice acompaniate de pian.
  2. Genul coral. Corul, motetul; acesta din urmă există încă din secolul XIV. Motetul este destinat unui cor "a capella" (fără instrumente).
  3. Oratoriul, Missa, Recviemul, Stabat Mater. Sunt destinate unui ansamblu format din solişti vocali, cor şi orchestră, dar nu implică folosirea decorurilor. În plus, Missa, Recviemul, Stabat Mater-ul sunt nişte lucrări cu texte bine stabilite.
  4. Opera. Deşi foloseşte un ansamblu asemănător tipurilor anterioare de lucrări, aceasta implică folosirea decorurilor şi a unui corp de balet. Importanţa orchestrei creşte faţă de operele compuse în perioadele anterioare, şi tot spre deosebire de perioadele anterioare, se trece de la divizarea numerică la desfăşurarea de tip continuu, un rol important avându-l leitmotivele (în operele wagneriene). Variante ale operei sunt opereta şi feeria. 
  5. Baletul. Existent, deja, înainte de 1700, baletul se consacră în secolul XIX, un rol deosebit de important avându-l compozitorii ruşi. Ansamblul folosit constă, în general, dintr-o orchestră şi un corp de balet.
  6. Concertul instrumental. Implică un solist instrumental şi o orchestră. Deşi continuă să aibă 3 părţi, nu e obligatoriu să existe pauză între fiecare parte şi, de multe ori, prima parte nu mai are acea secţiune cântată doar de orchestră.
  7. Simfonia. Este un tip de lucrare destinată unei orchestre mari, formată, în general, din 4-5 părţi. Nu e obligatoriu să fie pauză între părţi. Un alt tip de lucrare, înrudit cu simfonia, dar alcătuit dintr-o singură parte este poemul simfonic. Acesta este compus pornind de la o idee exterioară muzicii (aşa-numitul program).
  8. Cvartetul. Cvartetul este unul dintre cele mai importante tipuri de lucrări camerale, adică lucrări destinate unui ansamblu format din (2)3-10 instrumente. Ansamblul unui cvartet este format din două viori, violă şi violoncel sau o vioară, o violă, un violoncel şi un pian. Structura cvartetului este, de regulă, cvadripartită. Lucrările genului cameral se recunosc după titlu; primul cuvânt din titlu derivă dintr-un număr. 
  9. Sonata. Este un tip de lucrare destinat unui instrument cu claviatură (în general pian) sau unui ansamblu de două instrumente: unul fără claviatură şi unul cu claviatură (pian). Ansamblul nu e considerat duo pentru că cele două instrumente nu au importanţă egală.
Se vorbeşte de genul miniatural. Adică lucrări de o întindere mică (durată scurtă). Din punctul meu de vedere, multe dintre acestea pot fi incluse în acelaşi tip de lucrare cu sonata chiar dacă alcătuirea lor diferă* de cea a sonatei. De ce? Sunt lucrări instrumentale.

* Miniatura instrumentală - ca structură - se apropie de lied.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.