duminică, 13 noiembrie 2022

BATJOCURĂ ORDINARĂ SAU NEGOCIERI SECRETE?

 Acum câteva ore, în 12.11.2022, a apărut ştirea că parlamentul S. se opune încă din data de 10.11.2022 aderării R. şi B. la Schengen şi că guvernul statului respectiv, deşi susţine aderarea noastră, nu are susţinere în propriul parlament. Ba mai mult, parlamentarii se miră cum a fost posibil să se ia o decizie fără consultarea acestuia. Este ca şi cum executivul S. ar fi acţionat pe ascuns şi legislativul l-a prins şi acum vrea să-l pună la punct pentru că a îndrăznit să acţioneze fără consimţământ. Cum a fost posibil ca informaţia să fi ajuns abia după două zile? E un mister? Probabilitatea este extrem-extrem de mică. Cel mai probabil este un mister aparent adică unul din elementele tipice unei perioade de bătaie de joc. Şi adevărul este că trăim o perioadă de bătaie de joc. Una ordinară chiar. Ce e posibil să se fi întâmplat, de fapt?

  1. E posibil ca R. să nu dorească să adere la Schengen. Poate nici B. Dacă asta e situaţia trebuie pregătită opinia publică pentru eşecul simulat. Zic simulat pentru că, dacă nu se doreşte un lucru, nu se poate vorbi de un eşec real. Ar fi fost de apreciat o formulare de genul că "având în vedere conjunctura, nu e cel mai indicat să forţăm intrarea". Până în acest moment, niciun politician din R. nu a avut vreo reacţie vizavi de faptul că parlamentul S. poate bloca aderarea celor două ţări limitrofe Mării Negre la Schengen.
  2. Aşa cum am afirmat nu o dată, O. nu e singură. Uite că deja se conturează o a doua opoziţie din partea S. Dualitatea e şi ea un element întâlnit des în perioadele de bătaie de joc, motiv pentru care e foarte posibil să existe două state care se opun, aşa cum a fost în anul 2011. Culmea este că au apărut informaţii în presă că din partea S. nu e niciun pericol. Uite că e. Şi dacă nu va fi S. ne putem aştepta să fie D. sau A.
  3. O altă caracteristică perioadelor de bătaie de joc este mişcarea fălcilor şi emisia de sunete fără să spună nimic concret. Ce a făcut concret în această perioadă cancelarul G. ca să ne ajute să depăşim opoziţia O. şi se pare şi a S. dacă să zicem că se doreşte cu adevărat aderarea la Schengen? După cum se prezintă situaţia, în data de 29.08.2022 mesajul care a fost perceput ca o certitudine privind aderarea la Schengen pare să fi fost spus la mişto, iar K. J., din dorinţa de a fi decent, a reacţionat prin implicare diminuată simulând demersurile de aderare la Schengen deoarece presupunea încă de atunci că şansele sunt aproape nule.
  4. Tot pornind de la ideea că dualitatea e element frecvent întâlnit în perioadele de bătaie de joc, nu este exclusă posibilitatea ca, înafară de C. (care aproape sigur va intra) să adere ori R. ori B. Altfel spus, cele două state să fie decuplate.
  5. Nu exclud să existe şi nişte negocieri secrete pentru o soluţie de compromis. Un indiciu ar fi lipsa până în acest moment a oricărei reacţii a politicienilor din R. faţă de opoziţia parlamentului S. vizavi de aderarea noastră la spaţiul de liberă circulaţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.