sâmbătă, 10 decembrie 2022

PUTEA FI MAI RĂU

 Veto-ul dat RO şi BG de AT a fost forţat de RO. Să fie clar: contrar celor afirmate de mulţi politicieni, dar şi de presă, AT nu a avut intenţia să abţiguie RO şi BG, ci doar să nu se ia o decizie în data de 08.12. Ba mai mult, AT chiar a dorit o amânare a votului, entitatea care a forţat votul fiind RO. Din acest motiv, cele întâmplate pot fi exprimate şi aşa: "Vreţi neapărat vot? Îl veţi avea, dar, după aceea, să nu ziceţi să suntem răi!!". Din acest motiv:

  • rechemarea lui EH
  • boicotarea produselor austriece
  • sugestii de a se consuma doar produse româneşti
sunt nişte gesturi care nu vor face altceva decât să irite AT şi deschid calea către al doilea principiu juche care, de altfel, a şi exitat în ultii ani ai "Epocii De Aur". Este nevoie de o a doua perioadă nord-coreeană în RO? Unii se pare că şi-o doresc. Sper să nu fie prea mulţi şi, mai ales, îmi exprim speranţa ca astfel de persoane să nu aibă rol decisiv în politica RO. Eşecul trebuie asumat şi, în plus,  nevoie de calm şi fiecare cetăţean să facă în aşa fel încât să arate occidentului că RO nu e o ţară de mâna a doua, ci una care merită să fie respectată. Cu siguranţă, AT a avut acceptul tacit a mai multor state din EU înainte de a recurge la acest gest care - cu toată jena - trebuie spus că a fost unul justificat. Nu exclud deloc posibilitatea ca datele furnizate de AT privind migranţii să fie reale!!! Şi asta nu e tot. D-l LB, conform celor apărute în presă, ar fi afirmat că, deşi suntem la pachet cu BG, e dispus pentru orice compromis deoarece interesul RO primează astfel încât nu se exclude o încercare de separare a RO de BG pe motiv că, singură, RO ar avea şanse mai mari să intre în Schengen decât "la pachet" cu BG. Ulterior, domnia sa a negat că ar fi avut intenţia de separare a RO de BG. Ba mai mult, atunci când d-l NC a readus în discuţie posibila separare a RO de BG, d-l LB a afirmat că nu e corect faţă de BG să se ceară separarea. Se pune întrebarea: toată presa a minţit afirmând că a avut loc o tentativă de separare? ce rost ar fi avut o astfel de minciună. Problema se pune în felul următor. Dacă a avut loc tentativa de separare, atunci se putea următorul lucru:
  1. BG să accepte decuplarea
  2. RO să primească veto de la AT, iar BG să fie acceptată politic în Schengen urmând ca intrarea efectivă să aibă loc după parcurgerea tuturor procedurilor, inclusiv aducerea frontierei româno-bulgare la standarde Schengen
  3. BG să-şi cheme ambasadorul la Sofia pentru consultări, rezultând o diminuare a relaţiilor diplomatice BG-RO aşa cum e cazul relaţiilor diplomatice RO-AT
Să-i fi văzut atunci pe dragii noştri politicieni din arcul guvernamental, dar şi pe cei din opoziţie care susţin decuplarea. Se poate observa că statutul cuvântului "decuplare" se apropie de cel al cuvântului "adeziune" din prima jumătate a anului 1990. Distinşii politicieni care susţin ideea separării RO de BG în ceea ce priveşte aderarea la Schengen ar trebui să fie atenţi la următorul aspect: decuplarea RO de BG să nu constituie o decuplare a creierului care să aibă nişte consecinţe dezastruoase imposibil de remediat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.