miercuri, 4 ianuarie 2023

SESIZAREA CJUE ESTE O SOLUŢIE OPTIMĂ?

 Un atac al RO la CJUE ar strica şi mai mult relaţiile RO-AT în condiţiile în care se ştie că RO nu (prea) are prieteni, ci mai mult oportunităţi, unele fructificate, altele nu. Invitaţia adresată de cancelarul KN preşedintelui RR e un semn care ar trebui să atragă atenţia distinşilor noştri politicieni; are vreo semnificaţie reală sau e doar un bla-bla? Însă pentru asta trebuie obiectivitate. Să revenim la CJUE. Cum consider că ar trebui făcut demersul? E o opinie personală, nicidecum un punct de vedere al vreunui politician:


  1. Ce anume trebuie să se ceară. A) Explicit admiterea în Schengen? B) Invalidarea voturilor AT şi NL? C) Doar invalidarea votului AT pe baza faptului că NL a precizat că ar fi susţinut RO dacă nu era la pachet cu BG? D) Invalidarea hotătârii Consiliului UE şi considerarea hotărârii Comisiei UE ca fiind cea validă? E) Discrepanţa dintre cele susţinute de Parlamentului UE, Comisia UE şi Consiliul UE? Din punctul meu de vedere, varianta optimă ar fi A). 
  2. Timpul necesar procesului: 2-4 ani. Ca urmare, ar merita doar dacă e clar că nu există nicio altă şansă de aderare la Schengen în intervalul menţionat.
  3. Formatul completului de judecată: 27 membri? Sau 15 membri? Sau 5 membri? Sau 3 membri?
  4. "Blindajul" AT şi NL în sensul că nu cred că aceste state nu se aşteptau la o sesizare la CJUE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.