miercuri, 13 decembrie 2023

CONFIGURAŢIA LOCULUI ŞI PRIMUL TIMP AL FUNCŢIONĂRII CARIBDEI HOMERICE (3). ECRANUL DE APĂ

 IPOTEZA 3. ECRANUL DE APĂ

Impresia de abur care îngreunează (semnificativ) observarea stâncilor de pe malul strâmtorii ar putea fi cauzat de aşa-numitul ecran de apă. Ce e ecranul de apă? Este evacuarea apei în forma unui evantai cu un unghi puţin mai mare de 180 grade întâlnit la unele fântâni multimedia. Ecranul de apă întâlnit la fântânile multimedia implică:
  1. o conductă care urcă, dar care, pe ultima porţiune, e orizontală; secţiunea conductei e circulară
  2. o placă de metal de forma unui segment de cerc având un unghi cam de 200-225 grade, perpendiculară pe direcţia conductei şi aflată la o distanţă foarte mică de capătul acesteia
  3. un proiector care să proiecteze diverse imagini pe acel evantai de apă
  4. una sau mai multe pompe puternice

CONDUCTA

ar putea fi o peşteră care se găseşte pe o peninsulă în apropierea stâncii aferentă Scilei şi are ultima porţiune orizontală. Atenţie! este vorba de cum ar putea fi configuraţia zonei în viziunea lui Homer, nu cum arată ea în realitate. În postările anterioare s-a mers pe ideea că, în vreme ce Scila are 6 capete şi 12 picioare, Caribda se află într-un sistem de peşteri având 6 ieşiri aeriene şi 12 ieşiri subacvatice. În cazul de faţă, în locul unei galerii ramificate va fi una neramificată care preia tot 1/3* din apa evacuată pe durata primului timp al funcţionării Caribdei.


PLACA

Se spune că stânca unde sălăşluieşte Scila e atât de netedă încât parcă ar fi şlefuit-o cineva. Ca urmare, se poate considera că o parte a acestei stânci îndeplineşte rolul plăcii perpendiculare, peştera amintită anterior terminându-se extrem de aproape de acea parte a stâncii. Prin fanta care se găseşte între capătul acelei galerii de evacuare şi acea parte netedă a stâncii iese apa care formează ecran de apă de forma unui evantai care a fost amintit anterior.


PROIECTORUL

nu are echivalent. 


POMPA

este însăşi Caribda.

*Celelalte două treimi ale apei evacuate ies prin cele 12 orificii submerse, după aerarea prealabilă, peştera în care e Scila având rolul unui aerator. Altfel spus, o situaţie similară celei din postarea precedentă.

Ce s-ar putea întâmpla dacă Ulise, împreună cu marinarii săi, s-ar încumeta să treacă prin zonă când se produce evantaiul de apă concomitent cu evacuarea submersă a apei aerate? Ecranul de apă ar putea avaria catargele şi / sau velele, forţa apei fiind considerabilă, iar curenţii de apă cauzaţi de evacuările submerse ar fi suficient de puternici cât să determine pierderea controlului navei şi, probabil, naufragiul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.