VARIANTA SLUŞANSCHI
Marea fierbe, iar stâncile se văd greu din cauza aburului. E o fierbere în sensul propriu al cuvântului? Extrem de puţin probabil deoarece se presupune că cel puţin unul din marinari ar fi remarcat căldura semnificativă. Mai degrabă este ceva care implică ceva similar unei fântâni arteziene de dimensiuni mari. Aspectul Caribdei este, cel mai probabil, tot similar unei ascidii şi, de asemenea, şi aici ar fi tot 4 tipuri de galerii:
- de admisie
- reversibil
- de aerare
- de evacuare
altfel fenomenele descrise nu ar putea avea loc. Deosebirea constă în complexitatea sistemului galeriilor de evacuare. E foarte posibil ca nu toate galeriile să debuşeze pe fundul mării. Evident, este vorba de o viziune posibilă a lui Homer, nu de configuraţia reală a fundului mării.
Se ştie că Ulise trece prin zona cea mai dificilă a strâmtorii atunci când Caribda soarbe apa. Oare de ce a ales momentul care pare a fi cel mai periculos?
IPOTEZA 2
Scila homerică are 6 capete, 6 gâturi şi 12 picioare. Caribda homerică seamănă - cel mai probabil - cu o ascidie care are, însă, două orificii bucale şi unul aboral. Totuşi, ţinând cont că între Scila şi Caribda ar trebui să existe unele similitudini, putem presupune că reţeaua de galerii în care e captivă Caribda are 12 orificii de evacuare aflate pe fundul mării cărora li se adaugă alte 6 evacuări deasupra apei, fiecare dintre acestea aflându-se pe câte o stâncă de dimensiuni mici. Numerotarea acestor evacuări şi a jeturilor care ies prin acestea se va face de la stânga la dreapta privitorului. Astfel, dacă se consideră că locaţia Caribdei este Strâmtoarea Messina, asta ar însemna o orientare aproximativ est-vest. Dacă se merge pe ideea că locul unde e Caribda e Strâmtoarea Rion, atunci orientarea este, cu aproximaţie, sud-nord.
Poziţionarea celor 6 evacuări ar fi următoarea:
- 1, 2, 4 şi 6 sunt coliniare şi echidistante
- 3 e chiar în spatele lui 2
- 5 e în spatele lui 4; distanţa dintre 4 şi 5 e aceeaşi cu cea dintre 2 şi 3,
Când Caribda aruncă apa afară rezultă mulţi stropi de apă care îngreunează observarea stâncilor. Concomitent cu evacuarea apei prin cele 6 galerii aeriene are loc şi evacuarea apei prin cele 12 galerii submerse*. Navigarea în aceste condiţii ar fi periculoasă deoarece curenţii cauzaţi de evacuarea submersă a apei ar putea împinge nava în stânci.
*Apa din galeriile respective este aerată, rolul aeratorului putând fi îndeplinit de peştera unde e Scila.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.