VARIANTA MURNU. IPOTEZA 1
Când Caribda aruncă apa afară, marea dă impresia că fierbe, pe stânci depunându-se spumă. Când apa este absorbită, se vede stânca, fundul umed al mării şi se aude un zgomot asurzitor. Ulise și camarazii lui privesc, îngroziţi, hăul. Ulterior, Ulise ajunge, din nou, în zona unde se găsesc Scila şi a Caribda, el apucând să se agaţe de smochin când Caribda înghiţea apă; norocul lui a fost că Divina Caribda a regurgitat "talpa" şi catargul navei înghiţite şi, astfel, Ulise, vâslind cu propriile mâini, a reuşit să se plece din zonă; Părintele Zeilor a împiedicat-o pe Scila să îl vadă; în caz contrar, nu scăpa.
Scena indicată mai sus - coroborată cu cea în care Ulise era să fie el însuşi înghiţit de Caribda - arată atât o configuraţie posibilă a zonei unde se află Caribda atât cei 5 timpi de funcţionare ai Caribdei.
Caribda se află la intersecţia a mai multor galerii (peşteri):
- Galeria de admisie
- Galeria reversibilă
- galeria de aerare
- galeria de evacuare
GALERIA DE ADMISIE
Aceasta începe în mai multe locuri (posibil 12) pe fundul mării şi se termină la unul din orificiile bucale ale Caribdei (dacă admitem că e o ascidie cu două orificii bucale) sau la orificiul bucal al ascidiei (dacă admitem că e un ansamblu format dintr-o ascidie şi un polip).
GALERIA REVERSIBILĂ
În principiu, aceasta este tot o galerie de admisie, dar, în unele intervale de timp, îndeplineşte şi rolul unei galerii de evacuare. Aceasta începe la baza stâncii pe care creşte smochinul, sub suprafaţa apei. Urcă până deasupra nivelului mării, formînd, astfel, un sifon, după care coboară şi se racordează la celălalt orificiu bucal al Caribdei (în cazul în care considerăm că e o ascidie cu două capete) sau la orificiul buco-anal al polipului (în cazul în care considerăm că e un ansamblu ascidie-polip). În anumite intervale de timp, galeria reversibilă este prelungită până puţin deasupra nivelului mării cu ajutorul unui perete de forma unui sector de cilindru (batardou) care, glisând pe steiul pe care creşte smochinul, formează un "tub snorkel" de dimensiuni foarte mari.
GALERIA DE AERARE
Ar putea fi chiar peştera unde se găseşte Scila. Începe deasupra nivelului apei şi se termină la galeria de evacuare a apei.
GALERIA DE EVACUARE
Începe la orificiul aboral (cloacal) al Caribdei, se uneşte cu galeria de aerare, după care se ramifică şi debuşează doar pe fundul mării în mai multe locuri. Probabil 12.
Funcţionarea Caribdei are 5 timpi. În postarea aceasta şi în următoarele se are în vedere primul timp deoarece diferenţele dintre variantele Murnu şi Sluşanschi vizează în special acest aspect.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.