Cum arăta Caribda? Spre deosebire de Scila, Caribda nu este descrisă. Homer - în Odiseea - nu precizează nimic legat de aspectul ei. Se afirmă doar că se află pe fundul Strâmtorii Messina (după alte surse pe fundul Strâmtorii Rion, situată între Golful Patras şi Golful Corint), dedesubtul smochinului care creşte pe stânca opusă celei unde se află Peştera Scilei. Deşi există reprezentări grafice ale Caribdei, unele dintre acestea chiar opere de artă, nu există nicio certitudine că reprezentările grafice ale Caribdei sunt cele imaginate de Homer şi de contemporanii acestuia. Din acest motiv, consider că trebuie pornit de la expresia "Între Scila şi Caribda". Expresia respectivă arată că există o diferenţă semnificativă între aspectul celor doi monştri. Scila are 6 capete; din acest motiv, e foarte posibil ca Divina Caribda (cum mai e denumită Caribda) să aibă cel mult un cap sau să fie acefală. Dacă ţinem cont şi de fenomenele produse, se poate afirma că Divina Caribda:
- are aspectul unei ascidii*, dar cu două orificii bucale, având tentacule în jurul unuia dintre acestea; e posibil să mai aibă una sau două cavităţi pneumatice
- nu numai că este captivă, ci se găseşte nu pe fundul mării, ci în interiorul unui sistem de peşteri* (galerii) care debuşează atât pe fundul mării sau şi pe fundul mării, şi deasupra acesteia şi, poate, chiar pe ţărm sau la o anumită depărtare de acesta.
*Galeria respectivă / una din galeriile respective - dacă se merge pe ideea că sunt mai multe - este prevăzută cu un "snorkel". Adică un perete culisant; un batardou, care:
- are forma aproximativă a unei potcoave sau a unui arc de cilindru
- glisează pe stânca unde se găseşte smochinul
- în poziţie ridicată, împreună cu stânca unde e smochinul, formează o continuare a galeriei unde e Caribda sau a uneia din galeriile respective (dacă admitem că sunt mai multe) până puţin deasupra nivelului mării
- exceptând anumite intervale de timp, "snorkel"-ul se află în fundul mării.
- un orificiu bucal corespunzător ascidiei, acesta racordându-se galeriei de admisie
- un orificiu buco-anal aferent polipului; se racordează la galeria reversibile; acest orificiu are tentacule
- un orificiu aboral corespunzător ascidiei, care se racordează galeriei de evacuare
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.