- Construirea unui prag de fund cu stavile, poziţionat pe Someş, în amonte de Derivaţia Bánffy (canalul care leagă Canalul Morii de Someş şi care trece pe lângă blocul provenit din transformarea fostei fabrici "România Muncitoare").
- Crearea unei acumulări de apă în spatele acelui prag, acumulare care cred că ar ajunge puţin în amonte de podul Zodiac.
- Asigurarea unui nivel al acelei acumulări care, chiar în spatele pragului de fund, să fie aproape de limita falezei de pe malul drept al Someşului, fără, însă, să o inunde.
- Dacă e necesar; construirea unui perete pe malul stâng al Someşului, pentru prevenirea inundării aleii aflate aproape de apă.
- Amenajarea unei fântâni arteziene după modelul Roshen din Viniţa (UA) / Abrau-Diurso (RU) / Thun (CH). În cazul în care s-ar opta pentru modelul Roshen ar exista, în opinia mea, două variante: A) imersarea acesteia în perioada (orientativă) 15 noiembrie-15 martie, pentru a preveni deteriorarea ei, ca urmare a (posibilelor) temperaturi scăzute din timpul iernii, aşa cum se întâmplă în Viniţa; asta ar însemna, eventual, dragarea albiei astfel încât Someşul să aibă, în zona fântânii, adâncimea pe care o are Bugul De Sud în zona Fântânii Roshen; B) golirea anuală a acelei acumulări în perioada 15 noiembrie-15 martie, situaţie în care lateralele fântânii să fie acoperite cu un fel de sită care să îndeplinească funcţia de mască deoarece, în caz contrar, ar fi percepută de cei care trec în zonă ca o "ţevăraie" inestetică. Deşi Fântâna Roshen este caracterizată ca plutitoare, aceasta are posibilitatea să se ridice - parţial - deasupra apei; a se urmări filmarea de aici, unde fântâna e ridicată doar parţial deasupra apei: https://youtu.be/bZAXpeIlqW0 ;se poate vedea, începând cu minutul 0:59, că fântâna e parţial "dezgolită" şi nu arată prea bine, ori, în cazul descris de mine, ar fi total sau aproape total afară, în funcţie de cantitatea de apă uzinată. De asemenea, ar fi necesar un sistem de încălzire care să asigure peste 0 grade când temperaturile sunt scăzute şi există riscul de îngheţ al apei; sistemul nu cred că ar trebui să funcţioneze prea des, dar consider că ar fi bine să existe.
- Poziţia fântânii ar putea fi în dreptul Platoului Sălii Sporturilor sau - în cazul în care ridicarea nivelului apei din Someş ar perturba drenarea apei din Bazinul Olimpic - în amonte de acel deversor. Pescajul Fântânii Roshen e de 136 cm, pescaj care ar trebui respectat şi aici. Ţinând cont că, în apropierea fundului apei pot fi impurităţi, e necesară o adâncime considerabil mai mare, pentru a nu se înfunda prea des filtrele. În ceea ce priveşte proiectorul, acesta ar urma să fie pe malul stâng (în situaţia adoptării modelelor din UA sau CH) sau pe partea fântânii dinspre malul stâng dacă se adoptă modelul din RU, iar publicul să urmărească spectacolele fântânii de pe malul drept. Ar fi binevenite nişte gradene.
- În ceea ce priveşte orarul de funcţionare al fântânii, aceasta ar fi în perioada 15 martie - 15 noiembrie, zilnic, în principiu, de la 14 la 23, cuprinzând numere cu muzică şi numere fără muzică. Cele cu muzică nu înainte de ora 18.
- Debarcader - în cazul în care s-ar monta nişte separatoare care să nu permită ambarcaţiunilor să se apropie de fântână, mai ales când aceasta e în funcţiune.
- În ceea ce priveşte porţiunea Someşului cuprinsă între Podul Garibaldi şi pragul de fund cu stavile de care ziceam, aceasta ar putea avea tot o funcţie de agrement. Asta, însă, după ce se modernizează Podul Garibaldi deoarece, în prezent, nu cred că e de dorit montarea celor 7 stavile lipsă. Podul pare şubred.
miercuri, 12 februarie 2025
SET DE PROPUNERI (1)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.