vineri, 11 octombrie 2019

MECANISMUL MUZICAL CU CILINDRU - GENERALITĂŢI

Mecanismul muzical cu cilindru care intră în componenţa marii majorităţi a cutiilor muzicale este alcătuit dintr-un cadru şi 6 subansambluri după cum urmează:

  1. subansamblul arcului
  2. subansamblul cilindrului cu ştifturi (acei "ţepi" care agaţă lamelele care produc sunetul)
  3. subansamblul intermediar
  4. subansamblul roţii melcate
  5. stabilizatorul de turaţie, numit şi "fluture"
  6. "pieptenele"; adică lamelele care produc sunetele
La acestea se pot adăuga alte subansambluri adiţionale pentru stimularea simţului vizual. Acestea se pot afla pe cadrul mecanismului muzical sau, din contră, dar nu e obligatoriu să fie acolo.

          Mecanismele muzicale se pot clasifica după mai multe criterii. Deocamdată avem în vedere 1) modalitatea de antrenare a cilindrului cu ştifturi, 2) configuraţia pieptenelui, 3) numărul "dinţilor" acestuia şi 4) poziţia stabilizatorului de turaţie în raport cu subansamblul arcului şi caseta (carcasa) arcului. Astfel, conform criteriului de antrenare a cilindrului cu ştifturi, mecanismele muzicale se clasifică astfel:
  1. lanţ şi stabilizator de forţă
  2. coroană
  3. angrenare directă
  4. solidaritate
"Pieptenele" poate să fie:
  • fragmentat, fiecărei componente (1-2, maxim 5 lamele) corespunzându-i un şurub
  • unitar (nu are componente, fiind prins cu mai multe şuruburi pentru a i se asigura o fixare corespunzătoare)
Mai există şi variantele intermediare. Adică sunt 2-3 "piepteni" cu zeci de lamele fiecare. Numărul "dinţilor" pieptenelui, adică numărul lamelelor poate fi mai mic de 18, poate fi 18 sau mai mare de 18, putând ajunge la 144. În ceea ce priveşte poziţia carcasei arcului, a lamelelor şi a stabilizatorului de turaţie:
  1. pieptenele poate fi între arc şi fluture
  2. fluturele poate fi între arc şi lamele
  3. cilindru în continuarea carcasei arcului şi stabilizator de turaţie la partea opusă celei în care e arcul, lângă pieptene
  4. cilindru în continuarea arcului şi "fluture" dispus vertical sau orizontal lângă capătul dinspre arc a cilindrului; este tot lângă pieptene, dar de partea arcului
  5. cilindru, arc şi fluture dispuse în unghi drept şi lamele aflate în interiorul unghiului şi aici este tot lângă pieptene, dar de partea arcului
La cele scrise mai sus se pot adăuga şi dispuneri derivate din cele 5 modalităţi să le spunem principale de aşezare a componentelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.