joi, 18 ianuarie 2024

CONCEPTUL 3 (VI). IPOTEZELE ANTERIOARE PRIVIND FUNCŢIONAREA CARIBDEI PRIN PRISMA ACESTUI CONCEPT

 IPOTEZA 2

Ipoteza anterioară a "ecranului (evantaiului) de apă" https://1567-eterogen.blogspot.com/2023/12/configuratia-locului-si-primul-timp-al_13.html are 3 surse:
  1. fragmentul din Eneida* unde se specifică clar că apa stropeşte toată bolta cerească, dar nu se menţionează deloc că apa ar cădea pe cei care privesc spectacolul făcut de Caribda; asta ar putea indica existenţa unui "evantai de apă"**
  2. existenţa stâncii "şlefuite" unde sălăşluieşte Scila
  3. "aburul" care îngreunează foarte mult observarea stâncilor când Caribda aruncă apa afară.


Dacă se respectă strict Conceptul 3, atunci Ipoteza 3 menţionată anterior https://1567-eterogen.blogspot.com/2023/12/configuratia-locului-si-primul-timp-al_13.html (ipoteza ecranului de apă sau ipoteza evantaiului de apă) nu ar avea echivalent deoarece:
  • conform ipotezei respective, ar exista o singură evacuare aeriană prevăzută cu un deflector la capăt, având ca efect aruncarea apei în formă de evantai de aproximativ 180 grade
  • Conceptul 3 prevede existenţa a 6 evacuări aeriene şi de două ori mai multe evacuări submerse

În situaţia în care aplicarea conceptului nu se face aşa strict, ipoteza ecranului de apă ar avea corespondent şi aici. Ramificaţia A a galeriei de evacuare nu s-ar mai ramifica în alte 6 ramificaţii secundare, ci ar ieşi la suprafaţă şi, după un parcurs foarte scurt pe orizontală, s-ar termina extrem de aproape de un deflector neted în formă de sector de cerc cu un unghi de aproximativ 180 grade. Apa care iese ar fi deviată în forma unui evantai, creând acel "abur". Din moment ce, în miotologia greacă, există structuri similare cu cele făcute de om, de ce nu ar putea exista şi o astfel de  galerie (peşteră)?


*Eneida - deşi e scrisă de Vergilius la aproximativ 7 secole după Odiseea - are elemente inspirate din acesta.
** Prin "evantai de apă" se înţelege sintagma "water screen" sau "hydro screen". Apa vine printr-o conductă şi, imediat după ce a ieşit, ricoşează de o placă netedă, de formă aproximativ semicirculară, poziţionată perpendicular pe direcţia de curgere a apei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.